P7 RadioP7 TVP7 MisjonP7 Butikk


andakt

Rikere liv

I desember 2012 kom jeg over disse ordene:

 

Den som har mye, er rik

Den som trenger lite, er rikere

Men den som gir mye, er rikest

 

Det var den tyske lekpredikanten og salmedikteren Gerhard Tersteegen som for nærmere tre hundre år siden formulerte disse ordene. De er like aktuelle og sanne den dag i dag.

Han gir oss nøkkelen til et stadig rikere liv.

 

De fleste mennesker lengter etter det gode livet. Et liv fylt av glede og fred, trygghet og tilfredshet. Håpet er at dagen i morgen skal bli bedre enn dagen i går. Og at året som kommer skal bli lysere enn året som svant.

 

Og dette er mulig, om vi bare bruker den rette nøkkelen. Det er den Gerhard Tersteegen her gir oss.

 

DEN SOM HAR MYE, ER RIK

Det er ikke vanskelig å være enig i dette. Jeg tror ikke noen protesterer på det den tyske lekpredikanten her sier. For vi opplever det hver eneste dag, som borgere i et av verdens rikeste land. Og vi opplever det som kristne, takket være den store rikdommen Gud har gitt oss i Jesus.

 

Likevel er mange av oss ufattelig utakknemlige. Klagesangen sitter løsere enn lovsangen. Sutretonen lyder oftere enn takketonen. Hva med deg som leser dette? Hva er dine kjennetegn? Hør: Det er tid for takknemlighet. Det er tid for glede og lovsang.

 

La 2013 bli et takknemlighetens år - også i ditt liv!

    

DEN SOM TRENGER LITE, ER RIKERE

Det er altså noe som er viktigere enn å ha mye. Det er å trenge lite.

 

Også her er Jesus det store eksemplet: Ingen har vært så rik som han. Han hadde alt - hele himmelen med alle rettigheter og herligheter. Jesus var virkelig rik! Men øyeblikket kom da han ga avkall på det, alt sammen:

-   Dere kjenner vår Herre Jesu Kristi nåde, at han for deres skyld ble fattig da han var rik, for at dere ved hans fattigdom skulle bli rike.

Slik skriver Paulus det i 2 Kor 8,9. Han hadde alt, men måtte klare seg med lite.

-   Revene har huler, og himmelens fugler har reder, men Menneskesønnen har ikke det han kan helle sitt hode til.

Slik sier Jesus det selv, i Matt 8,20. Men dette er ikke et uttrykk for fattigdom. Det er uttrykk for rikdom!

 

Kanskje skulle også du og jeg prøve å tenke slik i året som ligger foran - når vi skal vurdere sydenturer og bobil, ny møbler og moteklær: Jeg kan klare meg med litt mindre!

Du blir ikke fattigere av dette. Du blir rikere!

 

DEN SOM GIR MYE, ER RIKEST

Det er ikke slik de vurderer det i verden. Her er tanken: Jo mer du gir bort, jo mindre har du igjen. Men som kristne er vi borgere av Guds verden. Og her er det annerledes: Det er saligere å gi enn å ta. Og den som gir mye, er rikest!

 

Dette har selvsagt med penger å gjøre - og givertjeneste. For meg personlig er Gerhard Tersteegens ord blitt et vekkerrop: Johnn, du må oppgradere givertjenesten! Og kanskje er det flere som trenger vekkelse, også på dette området. Det er ikke så vanskelig: Du vet hva bruttoinntekt du har. Og du vet hvor mye ti prosent av inntekten blir. Du vet at året har tolv måneder. Og dermed vet du hva som er Guds og ikke ditt. Hva med et par nye avtalegiroer i 2013?

 

Men det handler om mye mer enn dette. Penger er kanskje det enkleste. Det handler om tid og krefter, eiendom og prioriteringer – ja, livet, totalt sett. Også her skal vi være bevisste: Den som gir mye, er rikest.

 

Jeg tror det er tid for å be: Gud, gi oss et rikere liv.

 

GODT NYTT ÅR!